11 vinkkiä rahan ja oman talouden hallintaan

Aikamoisen reippaan kulutuskuukauden (kerroinkin vastikään hengästyttävän hankinnantäyteisestä elokuustani) on aika palata perusasioiden äärelle. Miten oma talous pysyy hallinnassa? Olen perinteisesti ollut tarkan markan nainen, mutta viime aikoina on tullut tehtyä yhtäkkiä kauheasti ostoksia. Siksi lieneekin erinomainen hetki kirjoittaa vinkkilista siitä, miten voi minimoida kulunsa. Jos vaikka tässä vähän itsekin rauhoittuisin.

  1. ARVIOI TULOT JA MENOT:
    Arvioi/Excelöi kaikki kuukausittaiset tulosi ja menosi. Minulta löytyy Excelistäni kaikki bussilipusta vesimaksuun, koiranruokaan ja lapsen vaatetukseen sekä päivähoitoon.

    Oman Excelini yllätyksiä oli esimerkiksi se, että koiran punkkivaleliuokseen menee keskimäärin noin 10 euroa kuukaudessa läpi vuoden. Tietysti liuosta ei oikeasti käytetä ympäri vuoden, mutta kun jaan kaikki kulut joka kuukaudelle, rahatilanteeni on stabiili ympäri vuoden ja olen taloudellisesti varautunut kaikkiin eteen tuleviin ennakoitavissa oleviin kuluihin.

    Hirveän helposti listalta muuten meinaavat unohtua pienet kertaluontoiset kulut. Minulla sellaisia ovat esimerkiksi Google Kuvat, joka maksaa minulle keskimäärin 2,5 e kuukaudessa. Kuulun myös yhteen järjestöön, mikä maksaa minulle keskimäärin 1,7 e kuukaudessa. Kaikki menot kannattaa kirjata, jotta saa todellisen käsityksen kuluistaan – ainakin, jos menojen kanssa on haasteita. Mutta on se joka tapauksessa mielenkiintoista ja saattaa yllättää.

  2. KIRJAA TOTEUTUNEET TULOT JA MENOT:
    Pidä kirjaa kaikista toteutuneista tuloista ja kuluistasi esimerkiksi Monefy-sovelluksella ympäri vuoden. (Tein tätä itse joskus parisen vuotta ja nyt harkitsen aloittavani taas.)

  3. HARKITSE RAHANKÄYTTÖÄSI ENNEN PALKKAPÄIVÄÄ:
    Jos sinulla on rahankäytössä haasteita, mieti jo ennen palkkapäivää, mihin haluaisit tai et haluaisi käyttää rahaa ja miksi. Haluaisitko, että rahaa jää säästöön tai sijoituksiin? Tee vaikka lista, mitä haluat ja mitä et halua ostaa. Pidä listaa mukanasi ja katso se läpi ennen kuin olet tekemässä ostoksia.

  4. JAOTTELE RAHAA ERI TILEILLE KÄYTTÖTARKOITUKSEN MUKAAN:
    Useampi tili voi auttaa hahmottamaan rahankäyttöä ja säästämään (esim. ruokarahatili, asuntolainatili, säästämiseen tarkoitettu tili tai vaikka huvitustili, jonne laittaa kuun alussa aina saman hauskanpitoon tarkoitetun summan – ja huvitustilin tyhjennyttyä on huviteltu riittämiin).

  5. VÄLTÄ KAUPOISSA KIERTELYÄ:
    Älä mene kauppoihin, jos et etukäteen tiedä, mitä sinun tarvitsee ostaa. Osta vain se, mitä lähdit hakemaan. Kierrä kauppakeskukset kaukaa.

  6. MAKSA KORKEINTAAN YHDESTÄ SUORATOISTOPALVELUSTA:
    Et oikeasti tarvitse samaan aikaan HBO Nordicia, Netflixiä, Storyteliä ja mitä vielä. Maksa yhdestä kerrallaan ja hyödynnä kyseistä tilausta kunnolla. Pistä se sitten vaikka tauolle ja vaihda joksikin aikaa palvelua. Me maksamme tällä hetkellä vain äänikirjoista. Jos talous on tiukilla, luopuisin näistä kaikista. Ilmaista viihdettä on paljon tarjolla (YLE Areena, Katsomo, kirjastot nyt ainakin).

  7. MAKSA VAIN YHTÄ LAINAA KERRALLAAN JA VÄLTÄ OSAMAKSUJA:
    Jos mitenkään mahdollista, välttäisin ottamasta useita lainoja. Ainakin minulle oma taloustilanne on helpompi hahmottaa, kun lainoja ei ole useita. Meillä esimerkiksi oli juuri hissiremontti, ja maksan oman parin tonnin osuuteni heti pois, koska maksan mieluummin selkeästi yhtä asuntolainaa ja vastiketta enkä lisäksi ylimääräistä remonttivastikkeita. Toki ymmärrän, että kaikille tämä ei olisi mahdollista. Olin itse pystynyt varautumaan tähän hyvin, koska jo muuttaessamme yli vuosi sitten oli tiedossa, että hissiremontti tullaan tekemään tänä vuonna.

  8. TUTKI JA TUNNUSTA:
    Käy viimeistään vuoden loputtua läpi, miten olet vuoden aikana käyttänyt rahaa. Kirjaa, paljonko rahaa on kulunut mihinkin. Paljonko esimerkiksi vaateostoksiin on mennyt keskimäärin per kuukausi? Entäpä ruokaan? Tai urheiluun? Lemmikkiin? Lahjoihin (lasten kaverien synttärit, polttarit, häälahjat, joululahjat)? Kauneudenhoitoon kuten kynsiin ja ripsiin? Vastaako todellisuus kohdan 1 arvioita kuukausittaisista tuloistasi ja menoistasi? Mikä kenties yllätti?

    Laske myös nettovarallisuutesi (varat miinus velat). Sitä on sitten mielenkiintoista verrata edellisvuoteen tai muihin kotitalouksiin. Vuonna 2019 kotitalouksien nettovarallisuuden mediaani oli 104 000 euroa.

  9. KESKUSTELE:
    Käy perheenjäsenten tai ystävien kanssa tuloksiasi läpi. Jos vertailu kiinnostaa, niin voihan sitä vaikka vertaillakin, meneekö itsellä esimerkiksi vaatteisiin enemmän vai vähemmän rahaa kuin muilla ja miksi.

    Erityisesti naisia kannustaisin pitämään myös mielessä, että ei kannata elää niin, että itse maksaa vain juoksevia kuluja ja puoliso esimerkiksi maksaa asuntolainaa ja samalla kerryttää omaisuuttaan (jos asunto on esim. vain puolison nimissä). Ja jos on äitiyslomalla tai perhevapaalla, ei ole ok, jos itse elää kädestä suuhun ja puolisolle kertyy koko ajan säästöjä.

    Ihan vaan tuli mieleen, kun olen jokseenkin kummallisia juttuja lukenut mammafoorumeilta viime vuosien aikana. Naiset ja äidit, huolehtikaa tekin taloudestanne. Se kannattaa!

  10. KORJAA TARVITTAESSA KURSSIA: Ovatko talousasiasi hunningolla? Ei hätää, todennäköisesti ei ole liian myöhäistä ottaa omaa taloutta hallintaan nyt. Aloita pienestä, vaikka ihan vain kohdasta 1 eli arvioi kuukausittaiset menosi. Jos Excel tuntuu haastavalta, kynällä ja ruutupaperillakin pääsee alkuun.

  11. MIETI TAVOITTEESI:
    Jäätkö jo joka kuukausi plussan puolelle? (Jos et jää, katso listan aiemmat kohdat.) Mieti, voisitko sijoittaa esimerkiksi rahastoihin tai osakkeisiin. Jos säästät 200 euroa kuukaudessa, paljonko sinulle kertyy 10 vuodessa? Entä jos olet säästänyt ja sijoittanut tuon saman summan kuukausittain? Entä jos summa kasvaa 500 euroon kuussa? Pidä mielessä, että inflaatio syö tilillä seisovaa rahaa.

P.S. Päädyin lopulta luomaan Instagram-tilin @pieniarki. Siellä jaan myös kuvia ja vähän erilaista sisältöä kuin täällä, kaikenlaista arkista touhotusta sekä kuvia hankinnoista ja poistoista. Tämä blogi jatkaa ainakin toistaiseksi tekstipainotteisena kuten tähänkin asti. Tervetuloa kuitenkin mukaan myös seurailemaan Pientä arkea Instagramiin!

Jätä kommentti