Sähköyhtiömme kaatuminen käynnisti sähkönkäyttömme minimalisoinnin

Niin sitten kävi, että Karhu Voima kaatui tänä syksynä ja sähkösopimuksemme meni sen mukana. Meillä oli ollut hyvän aikaa edullinen sähkösopimus. Ehdimme saada ilmoituksen hinnan nelinkertaistumisesta noin 60 euroon kuukaudessa, mutta ennen uuden hinnan voimaantuloa Karhu Voima meni kokonaan konkkaan. Se siitä sitten.

Nyt olemme viettäneet ensimmäistä kuukauttamme pörssisähkön käskyläisinä. Ensin tuntui siltä, että kamalaa, mutta nyttemmin se on alkanut tuntua melkeinpä hauskalta haasteelta. Voimme itse vaikuttaa kulutukseemme ja sen myötä muodostuviin kuluihin.

Aiempi sähkösopimuksemme ei motivoinut millään muotoa tarkkailemaan, milloin tai miten paljon käytämme sähköä.

Katson nykyään sahko.tk:sta pörssisähkön hinnan joka päivä. Suunnittelen sähkön käyttöä ja ajoittamista, mitä en ole tehnyt koskaan ennen. Emme esimerkiksi poikkeuksia lukuun ottamatta pyykkää kuin viikonloppuisin (esimerkiksi nyt tänä sunnuntaina käynnistin pesukoneen klo 6 aikoihin, koska satuin heräämään). Tiskikonettakin pyrimme pyörittämään lähinnä viikonloppuna, mutta joskus sitä on pakko käyttää arkisinkin.

Käytämme myös ensisijaisesti koneiden eko-ohjelmia. Meillä on hyvä pyykinpesukone, mutta nykyisen kotimme vanhojen asukkaiden valitsema tiskikone ei ole sitä energiatehokkainta mallia. Se on kuitenkin varsin uusi, joten vaihtaakaan ei viitsisi. Siitäkin sentään löytyy eko-ohjelma.

Nyt kun olemme kuukauden ajan olleet pörssisähköläisiä, sähkön hintojen tarkkailu tuntuu jo aika helpolta. Alkuun ajattelin, että pieni mutta silti raskas lisäys kaiken arjen säätämisen keskelle tämäkin.

Yhtään laskua emme ole vielä ehtineet saada, joten pientä jännitystä on ilmassa. Kohta saadaan tietää, mitä tämä kuukausi on sähkön suhteen meille maksanut. Enemmän vai vähemmän kuin Karhu Voiman toteutumatta jäänyt uusi diili eli noin 60 euroa kuukaudessa?

Selvää on, että olemme käyttäneet sähköä eri tavalla kuin aiemmin: erityisesti eri päivinä ja kellonaikoina ja lisäksi olemme pyrkineet mahdollisimman täysiin koneellisiin. No, yhtenä viikkona mies (joka ei ole – ehkäpä onneksi – yhtä fiksoitunut sahko.tk:hon kuin minä) kyllä käynnisti tiskikoneen epäedullisena päivänä suureksi järkytyksekseni. Siitäkin selvittiin. 😉

Eikö oikeastaan olisi ekologisestikin kestävintä, että kaikki maksaisivat jatkuvasti sähkönkulutuksestaan todellisen kulutuksen mukaan?

Todettakoon, että me olemme siitä onnellisessa asemassa, ettei meillä ole sähkölämmitystä. Silloin ei olisi paljon naurattanut. Tämä ”pakollinen kokeilu” minimalisoida sähkönkäyttö ja minimalisoida sähkönkäyttöön menevä raha on joka tapauksessa saanut miettimään. Miten ihmeessä energia on voinut olla niin halpaa, että sen käyttöä ei aiemmin ole tarvinnut tarkkailla ja minimalisoida? Tilanteessa, jossa jatkuvasti kulutamme enemmän kuin luonnolla on varaa meille antaa?

Se tuntuu ihan absurdilta. Totta kai systeemin pitäisi ohjata kuluttamaan vain sen verran kuin oikeasti tarvitsee. On todettu, että esimerkiksi vettä kulutetaan vähemmän kotitalouksissa, joissa siitä maksetaan kulutuksen mukaan. En epäile hetkeäkään, etteikö sama koskisi sähköäkin.

2 kommenttia artikkeliin ”Sähköyhtiömme kaatuminen käynnisti sähkönkäyttömme minimalisoinnin

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s